Blog

март 20, 2022

Дървените детски играчки и тяхната история

дървени играчки | cutiess.bg

Всеки е запознат с множеството предимства на играчките от естествен материал. Те са приятни на допир, създават усещане за дом и уют, стимулират детското въображение, щадящи са към природата, развиват логиката и са много важни за ранното детско развитие.

Рядко обаче си даваме сметка за техния произход, нали?
Откъде идват дървените детски играчки?

Далечен роднина на съвременните дървени играчки е първият дървен пъзел. Негов създател е картографът Джон Спилсбъри. Той решил да залепи карта върху тънка дървена дъска, след което да я разреже на малки парчета.

Във викторианската епоха на почит сред дамите били макети на дървените къщи, които били досущ като истинските. А първите детски играчки, открити от арехеолози, естествено били направени от дървен материал.

Дълго време играчките от дърво били предпочитани. През 1700-та година немски производители започват да ги изработват. Играчките добиват популярност на мига. Различни търговци пътуват из цяла Европа с цел да открият клиенти. Вземат предварителни поръчки за изработка и така дървените играчки добиват още по-широка популярност.

Сред най-предпочитаните за времето си са куклите и животните. С времето всяка от тях придобива все повече детайли, стават все по-красиви и истински.

19-ти век е времето, когато популярност добиват различни дървени миниатюри (например кукленски къщи, театри, войници). Разбира се всички са изработени от дърво. С течение на времето се украсяват ръчно с все по-ярки цветове.
Кога се появяват образователните дървени детски играчки?

За първата образователна дървена играчка се смята тази на философа Джон Лок, живял през 1632-1704 г. Той вярва, че децата не бива да бъдат възпрепятствани да играят, докато се учат. Именно така се появява идеята му за плочки с гравирани букви по тях, чрез които децата да учат азбуката, докато се забавляват. Лок вярва, че тези дървени плочки биха стимулирали ранната грамотност по интересен и приятен начин.

През следващите векове други европейски педагози разработват систематични начини за използване на играта в образователни програми, надграждайки принципите на дървените плочки.

С течение на времето и развитието на света на пазара се появяват и други видове играчки, които донякъде изместват фокуса от дървените. Макар производството на дървени детски играчки да намалява, защото производителите залагат на по-евтини и по-модерни материали, играчките от дърво не губят своята стойност. На практика са вечни. Макар пластмасовите играчки да стават все по-достъпни, дървените не излизат от мода от създаването си до днес. Те се превръщат в еталон за естетика, издръжливост, красота с безспорна творческа, образователна и интелектуална стойност.

Култура и изкуство ,
About tediemorumi

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Text Widget
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis neque vel quam fringilla feugiat. Suspendisse potenti. Proin eget ex nibh. Nullam convallis tristique pellentesque.