Предпазни маски и средства

Какви са маските и каква е разликата между тях?

93 0

Предпазни маски и средства

Маските могат да бъдат разделени на две групи:

– медицински (хирургически) маски

– за еднократна употреба и немедицински маски, обикновено за многократна употреба. Съвременната медицинска маска за еднократна употреба се състои от филтърен слой, който е разположен между два външни слоя (трислойни маски), както и гъвкава алуминиева вложка (щипка за нос), за да се осигури по-плътно прилягане на маската. Маската се фиксира към лицето с еластични ушни бримки (вратовръзки, еластични ленти). Медицинските маски са изработени от синтетичен нетъкан материал, средният им слой има филтрираща функция. Немедицинските маски (предпазни маски, бинтове и др.) най-често се изработват от плат. Тези маски могат да бъдат произведени или произведени самостоятелно и като правило, за разлика от медицинските маски, те нямат производствени стандарти. Независимо от вида, маската може да помогне за намаляване на риска от разпространение на вируси в околната среда и да намали вероятността от заразяване на други. Медицинските и немедицинските маски се различават по степента на филтриране. Докато медицинските маски улавят около 95-98% от вдишаните частици, ефективността на филтриране на немедицинските маски и превръзки е много по-ниска (до 50%), в зависимост от броя на слоевете и плътността на материала.

Каква е основната функция на маската?

Основната функция на маската е да блокира капчиците влага, които се образуват при кашляне и кихане и в които могат да се суспендират микроорганизми (вируси, бактерии и др.). Правилното използване на маски може да ограничи разпространението на микроорганизми до известна степен.

Кога трябва да използвате маската?

Използвайте маски на всички места, където е невъзможно да се осигури социална дистанция (например в градския транспорт, в магазините, в затворено пространство, на закрито и на открито в претъпкани места и др.), независимо от сезона.

Какви правила трябва да се спазват при използване на маски?

За да се гарантира ефективното използване на маските, трябва да се спазват редица правила: – измиване на ръцете със сапун или антисептично третиране след докосване на използвана или използвана маска;

– слагайте и сваляйте маската, като държите струните (ластици);

– не докосвайте фиксираната маска с ръце;

– използваната маска за еднократна употреба трябва да се съхранява и изхвърля в торбичка, използваната маска за многократна употреба трябва да се съхранява преди измиване * в торба; * В домашни условия маската трябва да се измие със сапун (перилен препарат), отделно от други неща. След измиване маската може да се изпари с помощта на парна ютия или парогенератор. След това гладете с гореща ютия (без пара), за да премахнете влагата. Маската трябва да е напълно суха! Използвайте маската за не повече от 2 часа или по-малко (преди овлажняване). Сменете маската незабавно ако се намокри (намокри), дори ако са минали по-малко от два часа след употреба. Правилно носената маска трябва да бъде фиксирана с връзки (ластични ленти) в положение, при което долната част на лицето – устата и носа – е напълно покрита възможно най-плътно към кожата. Ако маската има щипка за нос, придайте й желаната форма, като осигурите плътно прилепване на маската към лицето. Маска, която покрива само брадичката или само устата, не изпълнява защитна функция! 

Related Post

LED лампи за автомобил| avtotirmarket.com

Как да изберем LED лампи за автомобила: Внимание към детайлите и смяна на автомобилни лампи

Posted by - октомври 3, 2023 0
LED (светодиодните) крушки са популярен избор сред автомобилните собственици за осветление на автомобилите им. Те предлагат по-ярка светлина, по-дълъг живот…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *