Предпазни маски и средства

Какви са маските и каква е разликата между тях?

113 0

Предпазни маски и средства

Маските могат да бъдат разделени на две групи:

– медицински (хирургически) маски

– за еднократна употреба и немедицински маски, обикновено за многократна употреба. Съвременната медицинска маска за еднократна употреба се състои от филтърен слой, който е разположен между два външни слоя (трислойни маски), както и гъвкава алуминиева вложка (щипка за нос), за да се осигури по-плътно прилягане на маската. Маската се фиксира към лицето с еластични ушни бримки (вратовръзки, еластични ленти). Медицинските маски са изработени от синтетичен нетъкан материал, средният им слой има филтрираща функция. Немедицинските маски (предпазни маски, бинтове и др.) най-често се изработват от плат. Тези маски могат да бъдат произведени или произведени самостоятелно и като правило, за разлика от медицинските маски, те нямат производствени стандарти. Независимо от вида, маската може да помогне за намаляване на риска от разпространение на вируси в околната среда и да намали вероятността от заразяване на други. Медицинските и немедицинските маски се различават по степента на филтриране. Докато медицинските маски улавят около 95-98% от вдишаните частици, ефективността на филтриране на немедицинските маски и превръзки е много по-ниска (до 50%), в зависимост от броя на слоевете и плътността на материала.

Каква е основната функция на маската?

Основната функция на маската е да блокира капчиците влага, които се образуват при кашляне и кихане и в които могат да се суспендират микроорганизми (вируси, бактерии и др.). Правилното използване на маски може да ограничи разпространението на микроорганизми до известна степен.

Кога трябва да използвате маската?

Използвайте маски на всички места, където е невъзможно да се осигури социална дистанция (например в градския транспорт, в магазините, в затворено пространство, на закрито и на открито в претъпкани места и др.), независимо от сезона.

Какви правила трябва да се спазват при използване на маски?

За да се гарантира ефективното използване на маските, трябва да се спазват редица правила: – измиване на ръцете със сапун или антисептично третиране след докосване на използвана или използвана маска;

– слагайте и сваляйте маската, като държите струните (ластици);

– не докосвайте фиксираната маска с ръце;

– използваната маска за еднократна употреба трябва да се съхранява и изхвърля в торбичка, използваната маска за многократна употреба трябва да се съхранява преди измиване * в торба; * В домашни условия маската трябва да се измие със сапун (перилен препарат), отделно от други неща. След измиване маската може да се изпари с помощта на парна ютия или парогенератор. След това гладете с гореща ютия (без пара), за да премахнете влагата. Маската трябва да е напълно суха! Използвайте маската за не повече от 2 часа или по-малко (преди овлажняване). Сменете маската незабавно ако се намокри (намокри), дори ако са минали по-малко от два часа след употреба. Правилно носената маска трябва да бъде фиксирана с връзки (ластични ленти) в положение, при което долната част на лицето – устата и носа – е напълно покрита възможно най-плътно към кожата. Ако маската има щипка за нос, придайте й желаната форма, като осигурите плътно прилепване на маската към лицето. Маска, която покрива само брадичката или само устата, не изпълнява защитна функция! 

Related Post

Професионален термохигрометър купи он лайн Microsyst

Диапазон на работната температура

Posted by - ноември 15, 2021 0
Като всяко друго устройство, калибрирания хигрометърът е чувствителен към температурата на околната среда. Конвенционалните хигрометри могат да работят при температури…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *